autorizatia


Articol preluat de pe siteul nostru: proiect-arhitectura.ro – pagina: Autorizatia de construire

Aflati ce etape trebuie sa urmati pentru a incepe construirea unei case si care sunt responsabilitatile dvs. in fiecare etapa:

1. Certificatul de Urbanism (CU)

Solicitati Certificatul de Urbanism (CU) de la primaria localitatii sau sectorului in care se afla terenul pe care vreti sa construiti. Certificatul de Urbanism este un act informativ, prin care Primaria va comunica conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a obtine autorizatia de construire. Din acest act veti afla acte necesare, avizele si acordurile pe care va trebui sa le solicitati si sa le primiti, retrageri minime de la limitele de proprietate, inaltimea maxima pe care o veti putea construii, regimul de inaltime (cate nivele), tipul de gard pe care il veti putea autoriza, orice alte reglementari impuse de autoritate pe terenul dvs.
Pentru a obtine Certificatul de Urbanism, trebuie sa aveti urmatoarele acte cf. legii: actul de proprietate (copie xerox), planurile cadastrale 1/500 si 1/2000 (copie xerox, 2 exemplare), in cazul in care terenul pe care doriti sa construiti se afla inscrise in evidenta de cadastru si publicitate imobiliara planurile cadastrale vor fi inlocuite cu ortofotoplan si extras de carte funcira pentru informare actualizat la zi (atentie termenul de valabilitate a extrasului este de 30 zile de la solicitare, astfel incat odata solicitat este neaparat necesar sa va adresati primariei in timpul lui de valabilitate), cererea tip si dovada achitarii unei taxe. In mod normal si legal pentru a obtine acest document nu aveti nevoie de nicio documentatie speciala intocmita de proiectant, insa din experientele noastre am constatat ca unele Primarii solicita inca, pe langa documentele necesare cf. legii, un memoriu tehnic de arhitectura, sau chiar planuri desenate (aceste solicitari se datoreaza necunoasterii de catre angajatii primariei a faptului ca legea s-a modificat si in legislatia actuala se stipuleaza ca este interzisa solicitarea orcarui act suplimentar). Pentru rezolvarea unor astfel de probleme, solutia cea mai rapida ar fi intocmirea de catre proiectant a documentatiilor solicitate suplimentar fata de actele prevazute in lege.

2. Studiul geotehnic

Comandati un studiu geotehnic pentru amplasamentul in care doriti sa construiti. Studiul geotehnic va analiza calitatea si caracteristicile terenului de fundare, oferind proiectantului informatiile necesare pentru calcularea si dimensionarea corecta a fundatiilor. In cazul constructiilor de importanta redusa din mediul rural (case maxim Parter + 1 Etaj), nu aveti obligativitatea legala de a avea un studiu geotehnic, dar, chiar si in acest caz, este recomandabil sa comandati studiul geotehnic, astfel incat proiectarea fundatiilor sa se bazeze pe acesta.

3. Stabilirea temei de proiectare

Realizarea proiectului de catre proiectantul pe care l-ati ales.
In prima faza, se va definitiva tema de proiectare. In urma exprimarii cerintelor dumneavoastra cu privire la functionalitatea, compartimentarea interioara si aspectul constructiei, echipa de proiectanti (arhitect+inginer de structura+ingineri de instalatii) va propune solutii pentru realizarea constructiei. Va sfatuim sa intocmiti de mana o lista cu spatiile pe care le doriti, cate incaperi, cam ce suprafete doriti sa aibe acestea, terase, daca doriti ca terasele sa fie acoperite sau nu, din ce incaperi doriti sa aveti acces in terase, cat de inalt doriti sa fie un etaj, daca doriti ca etajul sa fie masardat sau nu, absolut orice informatii pe care dvs. considerati ca sunt importante pentru dv. cu privire la viitoarea constructie. Deasemenea este de preferat sa aveti cateva imagini cu constructii care v-au placut, asa incat arhitectul sa isi poata face o imagine cat mai aproape de realitate cu privire la ceea ce steptati de la viitoarea constructie. Tema de proiectare constituita cu seriozitate va va ajuta sa castigati timp deoarece arhitectul va putea sa va propuna de la bun inceput solutii apropiate de ceea ce doriti sa construiti si care vor necesita modificari mai putine pe parcursul proiectarii.

4. Obtinerea avizelor si acordurilor

Obtineti avizele si acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism. In mod uzual, prin certificatul de urbanism, Primaria va solicita obtinerea avizului de Mediu si a avizelor si acordurilor furnizorilor de utilitati urbane prezente in zona (electricitate, alimentare cu apa si canalizare, gaze, salubritate etc.). Numarul si tipul avizelor si acordurilor solicitate va depinde de conditiile de amplasament si de natura constructiei. Toate avizele de utilitati pot fi solicitate imediat dupa obtinerea certificatului de urbanism, deoarece ele nu necesita documentatie suplimentara. Pentru solicitarea acestora este necesar sa complectati o cerere, sa achitati o taxa si copii xerox dupa: certificat urbanism, documentatie cadastrala, acte proprietate, act identitate. Asadar in timp ce dvs. lucrati cu arhitectul pentru gasirea formei finale a viitoarei constructii puteti folosi acest timp solicitand avizele din certificatul de urbanism. Acordurile specificate in certificatul de urbanism necesita, insa, documentatii tehnice cel mai adesea complete. De aceea acestea vor fi solicitate numai dupa definitivarea proiectului.

5. Solicitarea Autorizatiei de Construire

Dupa alegerea si aprobarea unei solutii definitive, se va elabora initial proiectul de autorizare pentru fiecare specialitate (arhitectura, structura de rezistenta si instalatii) care consta in planse desenate si documentatii scrise, asumate si semnate de catre proiectanti conform legislatiei in vigoare in Romania. Proiectul de autorizare, numit Documentatie tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (D.T.A.C.) reprezinta o forma simplificata a proiectului tehnic (P.Th.); proiectul de autorizare contine documentatia scrisa si desenata necesara si suficienta pentru obtinerea autorizatiei de construire dar nu si pentru executia constructiei.
Solicitati Autorizatia de construire, depunand la Primaria locala dosarul complet de autorizare (proiectul de autorizare, pe care l-ati primit de la echipa de proiectanti, avizele si acordurile, actele de proprietate); La solicitarea autorizatiei de construire toate actele depuse vor fi in exemplar original, inclusiv actul de proprietate va fi in copie legalizata.

6. Inceperea executiei

Dupa emiterea autorizatiei de construire, documentatia tehnica – D.T.A.C. se dezvolta in proiectul tehnic – P.Th. Proiectul tehnic si detaliile de executie reprezinta documentatia scrisa si desenata care se elaboreaza de catre cadre tehnice de specialitate (arhitect, inginer de rezistenta, ingineri de instalatii) si care contine toate informatiile necesare executiei unei constructii. Documentatiile tehnice vor fi in conformitate cu prevederile legale exprimate prin certificatul de urbanism, cu proiectul autorizat dar si cu legile si normativele in vigoare si caracteristicile specifice amplasamentului (caracteristici teren de fundare, incarcari cu zapada, vant, cutremure etc.).
Dupa obtinerea autorizatiei si a proiectului tehnic, puteti incepe executia constructiei, fie cu o firma specializata, fie in regie proprie.

Obligatii legale in aceasta faza:

  • anuntati Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii cu minim 5 zile inainte de inceperea lucrarilor;
  • angajati un diriginte de santier autorizat, care sa reprezinte interesele dvs. in raport cu constructorul, sa urmareasca buna desfasurare a lucrarilor si respectarea proiectului. O lista aproape complecta cu dirigintii de santier autorizati o gasiti pe siteul I.S.C.
    http://www.isc-web.ro/autorizari_folder/diriginti.php
  • se intocmeste, prin grija dirigintelui de santier, Cartea tehnica a constructiei (cuprinde toate documentele privind constructia, emise in toate etapele realizarii ei – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor);
  • se efectueaza receptia la terminarea lucrarilor in prezenta dvs., a dirigintelui de santier, a executantului, a proiectantului, si a reprezentantului Primariei.
Reclame
  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: